Wednesday, April 6, 2011

Rakaman gambar panas dari Melaka


Setelah kebosanan melanda aku selepas peperiksaan,aku pun
google n cari pesal teknik photography.Tetiba aku jmpe satu blog ni yang bagi tips2 yang kekadang aku tak jumpe dalam buku2 yang l
ain. Kalau nak tau
klik sini...kat blog ni memacam teknik for the beginners or
professionals.


Aku pun tak pikir panjang straight grab my DSLR olympu
s(murah jek,ak
u blum mampu nak beli gear yang mahal2 mcm korunk)hahah
.Lagip
un menurut blog tadi,camera yang terbaik adalah camera yang ada
pada kita.Kita kne bersyukur dengan apa yang kita ada.Camera tak bape nak penting,yang paling p
enting adalah skills..INGAT tu..
.Setelah mencuba beberapa teknik dan bereksperime
ntasi,lahirlah
beberapa karya aku yang tak hebat ni..


Potret anak buah aku,high shutter speed and large aperture...long focal point!

Mencuba teknik potret dan menggabungkan effect soft focus(anak buah aku gak)


Imej api yang membentuk sesekor pelanduk atau kancil(ni main snap jek,xde teknik pun)


Gambar potret black n white dengan gabungan soft focus(nama beruk ni Dolah)


Antara gambar closeup kebanggan aku dulu,kini,dan selamanya



Satu lagi gambar menggunakan teknik micro


Gambar orkid sekadar penghias laman rumahku

Bunga yang berwarna merah juga hasil teknik micro,higher shutter speed

Teknik potret(anak buah aku jadi model percuma)


Imej ni sangat cantik dijadikan wallpaper... lol


Focus point disasarkan ke buah,bukan ke kelopak bunga


Bunga raya,fine close up sampai bley kire bape biji kuning kat hujung pollen tube tu


P/S=Aku ngah kumpul duit tuk beli canon 600D NIKON P100.Kepada sesiapa yang ader gear yang dah tak nak pakai tu sedekah la kat aku yer.Thanx kepada semua model tak berbayar aku.Semoga mendapat balasan yang setimpal dari Allah

XOXO


12 comments:

Affina Fatin said...

Salam. Awk bli DSLR tu harge brape? sbb sye rncg cm nak bli jgk. huhu. Sgt2 suke DSLR.

Cucuq Hangit said...

untung la ada SLR. mcm sya ni x da pun

Nurfazilah Cipa said...

comelnye yg api gmba kancil tu:)

ASyraff Ryu said...

Fadzilah~gambar api tu main tangkap jek..coincidentally,hahah

Cucuq~ang bley beli ape,elaun buku kan dah masuk,aku ni foundation duit takdak sangat

Affina~saya pakai olympus 8080..dh lama dah model ni.Kalau nak beli DSLR saya suggest NIkon atau Canon(bergantung kepada kesesuaian)

ASyraff Ryu said...

lol

ROROI said...

makin raqmai yang pakai DSLR ni..da jadi trend. naseb bek sy x terpengaroh

ASyraff Ryu said...

yang paling penting,pastikan betul2 minat roi,sebab kalau just ikot2,lama2 nnty bosan dan knfem lelame dh tak minat nak buat photoshooting lagi

Amukan SangPpendekar said...

this is we call perfection...good job bro

cemomoi said...

bule tahannnn

ASyraff Ryu said...

thanx cemomoi~

Shahirah Zainol said...

npa x angkat d7000 terus? :P

ASyraff Ryu said...

D7000(nikon)?mahal kot..belum cukup budget lagi la shirah