Thursday, December 15, 2011

We do not remembers days, we remember moments

Lega rasanya setelah exam baru abis. Dua exam dalam satu minggu memang perkara yang kurang normal bagi aku. Lulus atau gagal itu soal lain, yang penting aku dh try the best masa exam tue (bukan sebelum exam). Bile balik bilik, tetiba tangan yang gatal ni terus godek2 gambar2 lama, then tetiba :

Keluar lah gambar folio sejarah nie, aku buat masa form 3 rasanya.Apa yang specialnya, page ni dibuat oleh kawan aku sbb aku tak cukup tangan nak siapkan dan dia plak takder keje dan bosan.Budak nie nama dia mUstaqim Imran dan penah jd best student kat skolah aku dulu..

Nie plak surat yg aku dapat masa kat matrik dulu,lebih precise lagi masa aku nak kuar matrik melaka.Aku mmg suka suasana matrik.Tp sebab aku dapat tawaran yg lebih baik,aku pun meninggalkan matrik dengan seribu nostalgia. Banyak lg sebenarnya surat yg aku dapat masa kt mozac ngan matrik dulu,( termasuk surat daripada kakak2 contact masa sekolah menengah dulu) biodata dan sebagainya.Namun biarlah ia menjadi rahsia dan tersimpan dalam lipatan kenangan aku.Privacy sebenarnya..malulah aku nak tunjuk !

Ini plak dialog yg perlu dihafal ketika sesi lakonan Filem Soprah.Selepas tamat PMR, kiteorng dipecahkan dan diminta untuk berlakon dalam filem dan sketsa sekolah. Aku ingat moment ni sebabnya masa nilah aku kenal dengan budak perempuan batch aku,coz aku jarang berkomunikasi dengan perempuan masa form 1 & form 2.(seyesly,kononnya nak jaga batas)Ada di antara mereka yang aku tak pernah bercakap pun. Ketika saat inilah aku belajar mengenali lebih rapat kawan2 sebatch dengan aku.Masa kat MOZAC dlu,aku rasa form 3 adalah saat yang paling best kat sekolah atas bukit tue.

Walaupun nampak buruk buku nie,janganlah korang underestimate kelebihannya. Inilah himpunan usrah2 dan tazkirah yang pernah disampaikan oleh senior2 mozac (BADRI dan orang alim) sewaktu aku form 1 sehinggalah form 3. Form 4 n form 5 aku dh tak dengar usrah sebab kadang2 aku yg bagi usrah. Buku ni ada 4 jilid sebenarnya.Semuanya tercatat termasuklah tazkirah subuh,asar,maghrib,malam jumaat dan pagi jumaat beserta nama naqib,masa dan tarikh tazkirah itu dicatat. Aku yakin buku usrah ni buku usrah yg paling lengkap dalam batch aku.(kalau tak caya boleh tengok sebab aku still simpan lagi buku ni kat rumah buat rujukan) dan aku dulu slalu dapat bintang daripada AJK BADRI..huhuhu So,kalau ader yg pikir aku ni jahil agama,mungkin jawapan anda dikira sebagai tidak tepat,ops!


KAdang2 masa bosan2, korang tengoklah gambar2 lama atau objek2 lama yg korang simpan.Mesti korang akan tersenyum sendirian...hehehe

Wednesday, December 14, 2011

Aku tak perlukan grammar untuk hidup...





Dua jalan berbeza,sama puncanya,
Antara tegas dan realiti, antara fleksibel dan empati,
Jaraknya jauh mungkin infiniti,
Tercetus sayembara sengit,

Grammarien sering mencari kesilapan.
Saling menyalahkan,
Dahagakan pertelingkahan,sungguh,
Hidupnya diatur, laksana buah catur,
Pascal dijadikan Tuhan,
Kitab-kitab skema menjadi sembahan.

Linguiste cuba mencari kedamaian,
Persamaan dalam perbezaan,
Jurang dan gunung dijadikan terusan,
Ombak dan belukar diubah menjadi jalan,
Pengkajian bahasa asing dilanjutkan,
Membuka satu dimensi baru,
Dalam tamadun kemanusiaan.

Antara aliran itu,
Timbul pelbagai kekeliruan dan persoalan,
Aku merenung lama untuk menentukan.
Keliru, kabur, dan kelam,
Bertafakur sejenak.
dan
Linguiste kini jadi pilihan.

Saturday, December 10, 2011

Ceyh,nasi lemak lagi




Aku jumpe ni dalam Facebook


Situasi 1:

Aisyah: Ahmad, cbe teka aku tgh BUNGKUS ape?
Ahmad: Alaaa, nasi lemak.
Aisyah: Aik? Mne ko tau?
Ahmad: Aku nmpk nasi tkluar sikit tu. Lgpun aku tau ko mmg jual nasi lemak.
Aisyah: Ok2. Cbe teka nasi lemak ni byk ke sikit?
Ahmad: Alaaa lg sng. Byk la.
Aisyah: Ha? Cmne ko tau ni?
Ahmad: Tgok bntuk & saiz laa. BUNGKUSan bsar, byk. BUNGKUSan kcik, sikit. Haha kantoi.
Aisyah: Pandainye ko ni.
Ahmad: Bkn aku yg pndai, ko yg xpndai. Haha.
Aisyah: Ceh. Malas la soal.

Situasi 2:

Aisyah: Ahmad, cbe teka aku TUTUP ape dgn tudung saji ni?
Ahmad: Hmmm. Ikan goreng?
Aisyah: Salah.
Ahmad: Telur dadar?
Aisyah: Salah lg.
Ahmad: Karipap?
Aisyah: Salah jugak.
Ahmad: Fail MQA?
Aisyah: Ish. Lg la salah.
Ahmad: Abis tu ape? Mne la aku nk tau ape yg ko TUTUP tu.
Aisyah: Nasi lemak laa. Cbe teka byk ke sikit?
Ahmad: Ceh. Mne aku nk tau. Malas la jwb.

Maka pilihlah TUTUP.... :-

Thursday, December 8, 2011

Perasaan Dalam Perkhabaran






Kulihat horizon di luar jendela,
Awan itu lain warnanya,
Bayu itu sejuk hawanya,
Flora itu ternyata berbeza,
Mergastua,ganjil desirnya.

Nasi bukan lagi menjadi ruji,
Gandum terpaksa menjadi galang ganti,
Spaghetti mampir acapkali,
Membius kerinduanku pada mee kari,
Santapan istimewa di Restauran Murni.

Ku teruja melihat mata mereka,
Biru,kelabu,hijau,pelbagai warna,
Rambut mengurai,semerbak harumnya,
Jasadku tergoda,imanku bergelora,
Namunku yakin,jodohku di sana,
Menanti setia,jauh di Malaysia.

Kesibukan di sini membuatku lupa,
Atmosphera Besançon membuatku ceria,
Tapi,kadangkala rindu ini bertandang,
Menendang rohani,menikam sanubari.

Atas nama JIHAD,ku serahkan padaNYA,
Perjuangan ini untuk anak bangsa,
Kalau hayat bertakung di JIWA,
Lambat-laun kan ku pulang jua.

Nukilan,
Asyraf Damien,

BATIMENT ROUSSEAU CH 206,
19, RUE DE L’EPITAPHE,
25000 BESANCON,
FRANCE
16 Septembre 2011/vendredi/6.05 p.m

Monday, November 21, 2011

Semiotik,publisiti,dan agama


Syarikat Benetton dalam kempen 'Unhate' mereka baru-baru ini mengeluarkan gambar iklan kempen mereka secara meluas menunjukkan gambar 2 pemimpin berlawanan agama, Pope Benedict XVI dan Ahmed Mohamed El-Tayeb imam masjid Al-Azhar bercium sebagai tanda kemesraan.

Umat Kristian terutamana dari Vatican mengkritik hebat gambar iklan tersebut dan menyatakan ianya sebagai unsur provokasi yang tidak menghormati perasaan umat Kristian. Umat Islam juga mengkritik hebat dan mengecam poster tersebut yang dipasang di segenap jalan dan dalam portal mereka.

Apa tafsirannya jika kita melihat gambar pope bercium dan berpelukan dengan Imam Masjid Al-Azhar seperti itu. Bagi Benetton itu adalah lambang tiada perasaan benci antara satu sama lain diantara dua pemimpin yang bersaing dalam menegakkan agama masing-masing.

Bagi umat Islam pula ada banyak makna, salah satu daripadanya mungkin itu satu penghinaan kepada pemimpin agama seolah-olah mengamalkan budaya gay. Atau mungkin itu satu petunjuk Islam tunduk kepada Kristian dan bersedia untuk berkompromi. Begitulah sebaliknya kepada umat Kristian.
Dari blog Saidinhasnam

Saturday, October 29, 2011

Melancong ke Germany


Salam guys,

Still terasa sakit dan sengal badan dengan perjalanan yang jauh dari Besancon ke Europapark,Germany.Ditambah lagi dengan sakit tengkuk akibat naik Sylver Star,arinie aku bangun lambat lagi.

Kteorang pg 10 orang(Muhsin,Gowe,Pali,Amal,May Ching,Reza,Safi,Mia,Prop dan aku).Bertolak pada pukul 8 setengah dan sampai kira2 jam 11 setengah pagi.Bayaran masuk 36 Euro sahaja n ko boleh main sampai muntah2...Berbaloi kan...


Sempat jugak kami singgah dekat satu bandar yg bernama Stuttgart, n melawat museum Mercedez kat situ. Terbaik weyh.

Aku nak cerita pesal GERMANY sket.Kalau korang nak melancong,aku suggest kan Germany sebab semua penduduk dia boleh berbahasa English dan ini memudahkan pelancong.Kalau korang nak pergi ke Spain atau Italy,ko kne blaja gak bahasa dia at least.Kat France pun susah jugak nak jumpa org cakap English.

Then Germany memang bersih kalau compare to France n paling best highway dia takder speed limit...Bantai la laju mane pun.Yelah takkan BMW n Mercedez nak pecut 120,kalau proton boleh lah(sorry).

Ape2 pun ni mmg satu roadtrip yang best...


XOXO

Friday, October 21, 2011

Quand les vacances s'approchent

Quand les vacances s'approchent,comme d'habitude, tout le monde a l'air parasses. Même que moi,je voudrais rester ici tranquillement. J'veux aller quelquepart a Besançon et essayer ce que je veux pendant longtemps.Il faut profiter ici avant il devient très tard..


Sunday, October 16, 2011

Cerita Oktober


Alhamdulillah,sepanjang sebulan berada di sini,aku masih dapat menjaga lagi iman dan keterunaanku walaupun dugaan itu acapkali menduga.

Terbaru,lps main ice skating dekat patinoire,member kelas ajak aku pergi disco.Mula2 mmg nak pg,tp bila pikir balik tempat tu tempat maksiat,terus hati ni beristighfar mengucap panjang.Allah skali lagi menyelamatkan aku.

Terima kasih gak kepada Nazareth n Akmali yang slalu bagi guide kat aku sepanjang berada di sini.Semoga kesucian diri ini bertahan lebih lama.

Tzkirah hari ni mengingatkan bahawa matlamat hidup manusia ada dua.
IBADAH
dan menjadi KHALIFAH..

Semoga segala teguran dan dakwah itu melekat lama dalam kepala hotak aku...

Friday, October 14, 2011

The Road Not Taken

TWO roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

5
Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

10
And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.

15
I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference. 20

Thursday, October 6, 2011

Wacana Dari Brazil



Bila Bruna mula berkata,
Bicara lecturer terbunuh serta-merta,
Masa terhenti seketika,
Seluruh dunia tunduk kepadanya.

Bila Bruna mula berkata,
Ayat diatur,susunannya teratur,
Peribadi dibuka dengan suaranya,
Sejarah Brazil bukan rahsia.

Bila Bruna mula berkata,
Haziq tertawa dengan keletahnya,
Dari rakan bertambah mesra,
Tawanya kini pengubat lena.

Bila Bruna mula berkata,
Mataku terus hilang tenaganya,
Terasa gelap seisi dunia,
Mahuku bunuh,bakar tubuhnya,
Biar dia tahu derita kita…

Friday, September 23, 2011

Siapa pengkhianat negara sebenar?

Hello,

Sebelum aku fly,aku diwajibkan untuk menghadiri program BTN(satu program yang dianjurkan untuk memupuk semangat patriotik)...Pada mulanya memang aku rasa macam tak best,tapi bila dh abs rasa mcm best plak.Tapi aku wonder mengapa BTN tak diwajibkan kepada semua rakyat Malaysia?

Bukan apa,baru2 ni aku terlihat Di youtube,ada satu bangsat ni(ayat agak kasar)kutuk2 Malaysia.Maybe korang masih ingat orang yang kutuk lagu malaysia dulu..Nama dia Namewee.Dia kutuk Malaysia,lagu Malaysia,TNB dan POLIs.Tp yang menghairankan,takdepun tindakan ISA ke atas dia dikenakan.Bagi aku org macam ni dh kira mengancam ketenteraman negara.Sumbat je dalam ISA,baru padan muka dia ni...Alahai,kalaulah ISA digunakan secara berkesan dan kalaulah Namewee ini diwajibkan menyertai BTN pasti benda macam ini takkan berlaku.

Aku sangat kesal sebab video tue dah tersebar ke seluruh dunia,europe terutamanya dan perkara ini memalukan kita sebagai rakyat Malaysia

...Sangat berharap ada tindakan berat diambil ke atasnya...




Antara video yang memprovok kesabaran aku...

Friday, September 16, 2011

French Kiss..emmmmm

Hello,
Dah seminggu rupanya aku kat ni. Kelas dah mula dan homework pun dah mula banyak (antara benda yang aku tak suka). Takde ape2 nak citer just nak beritahu apa yg aku suka dan apa yang aku tak suka selama berada di sini (review terhad di BESANCON)
Aku suka:
~Sikap pemandu di sini yg mengutamakan pejalan kaki.
~Sikap peramah yang rata2 dimiliki oleh orang tua.
~Pemuda Perancis yang matang dan memikirkan tentang negara mereka.
~Kopi kat sini sangat wangi dan sedap (yang ni aku tak taw sebab apa)
~Banyak aktiviti budaya dianjurkan di sini.
~Pemeliharaan bangunan lama dan klasik sebagai monument
~Menjadikan tabiat membaca sebagai amalan
~Banyak aktiviti budaya dianjurkan di sini.
Aku tak suka:
~Kena pakai sweater slalu (bergantung,tp mmg slalu lah)
~Makanan yg tak menepati citarasa aku (ssh nak cari ayam goreng ngan kicap manis)
~Air kat cni banyak sangat kapur
~Susah nak cari tempat tinggal
~org perancis banyak kerenah
~Sistem birokrasi yang sangat menyusahkan
So far stakat ni je kot,kalau ada pape lagi aku taip nnty,sekarang ada banyak assignments,nil ah gambar yg aku snap drpd tingkap bilik aku.(click gambar kalau nak besarkan)










Sunday, September 11, 2011

Perjalanan ke Bumi Asing

Hello France, goodbye to Malaysia…

Akhirnya aku sampai di bumi heksagon ini. Perjalanan selama 13 jam bersama MAS(ekonomi) sangat memenatkan,walaupun dihidangkan dengan pelbagai menu dan makanan.

Sampai je kt Paris,pemandu bas dh tggu,masa tu hujan renyai2,perjalanan ke Besancon selama 6 jam menambahkan pening ngan jet lag aku. Apa yg pasti bas tu lambat sampai sbb boleh dikatakan semua pemandu di Perancis adalah skema dan mengikut peraturan.Let say papan tanda cakap tak bley bawak lbey 100,then mmg takder sesaper akan exceed the limit,sbb nak amik lesen kat cni sangatlah susah.

Setibanya di Besancon,bermulalah kepayahan apabila terpaksa membawa beg2 yg berat ke rumah baru,mmg berat beb.Ada lah dalam 40 kilo semuanya !

Dh selesai penginapan,aku tumpang rumah senior sbb banyak lagi tak beres.Sangat2 memerlukan bantuan mereka yg berpengalaman,dh 2 cash pun mmg takder kat tangan,nasib baik dorang sudi pinjamkan.Tp aku dh bayar balik bila bank aku berjaya diaktifkan.Kesian kat dorang sebab elaun dorang tuk bulan ni pun belum masuk sebenarnya

Minggu ni aku busy nak uruskan semuanya,12 haribulan ni dh mula kelas,CLA nak letak aku kat mne2 kelas pun aku tak kisah sbb aku datang cni mmg aku kosong dan aku nak blajar.Doakan aku berjaya yup.~







Wednesday, August 17, 2011

'Penceroboh' mungkin ayat yang tepat

Semalam aku berjalan kat area masjid jamek dengan Jlan Tar,just nak carik persiapan raya...

Sepanjang perjalanan,banyak kedai yg aku lawati,rata2 nya bukan kedai penduduk malaysia,mereka menawarkan harga yg jauh lebih murah berbanding dengan harga yg ditawarkan penduduk tempatan.Kerana itulah kedai mereka mendapat perhatian masyarakat setempat.

Dalam sedar atau tak,perkara ini mewujudkan persaingan,membahayakan anak watan,dan memudaratkan institusi kenegaraan.Tambahan pula desas-desus yg bertiup kencang mengatakan PATI kini mudah mendapatkan kerakyatan lantaran ada pemimpin yang hilang maruahnya.

Pernahkan kita terfikir berapa banyak duit kita yang telah keluar dari malaysia setiap hari ?
Adakah selepas ini mereka akan meminta pula hak sama rata dengan warganegara malaysia?

Janganlah kerana mereka,kita terpaksa merempat di negara sendiri,ketika inilah lagu 'Anak Kecil main api' perlu diteliti maknanya kerana dikhuatiri suatu hari nanti kepala kita sebagai peribumi diinjak di bumi sendiri..

Thursday, August 4, 2011

Tiada cuti,kami masih di sini


Walaupun terlalu sibuk dengan tugasan,sempat gak aku buat sajak ni waktu kelas pagi tadi ketika kepala ini sudah tepu untuk menerima tugasan lagi...


Walaupun harinya hampir tiba,
barang-barang masih belum terbeli,
diasak soalan tiada henti,
terpuruk di penjuru 3 dimensi

Kota ini bukan kotaku,
Blok ini bukan pusakaku,
Mereka itu bukan milikku,
cuti dibeku,otakku tepu

Aku ingin melangkah ke jajahan pendekar,
Membeli perkakasan,merakam gambar,
Bertemu rakan-rakan serta kenalan,
Sebagai tanda agung sebuah perpisahan

Di suatu malam di bulan Ramadhan,
Ku tahan tangis esak yang panjang,
Doa ku pohon,air mata berlinang,
Kerna aku sebenarnya mahu pulang


4 ogos 2011/level2/8.53 pagi

Saturday, July 16, 2011

2 tahun yang bermakna...aku,mereka,dan segalanya


Pejam celik,pejam celik, sudah hampir 2 tahun aku di sini.
Segala takungan memorabilia dan nostalgia tak mungkin dapat disingkirkan dari ingatan ini.
Bermula dengan minggu orientasi,penginapan yang persis hospital,dan perjalanan waktu di sini sentiasa bermain menerjah bayangan minda dan mengintai di sebalik tubir mata.

Bermula dengan A1,kini aku mempunyai B2,bermula dengan zero dalam photography,kini aku mencapai satu level yang tersendiri,asalnya seorang yang pemalu dan kera sumbang,bertukar menjadi terbuka dan bersosial.Tempat ini mengajar aku banyak erti kehidupan bersama kawan-kawan. Daripada Zul dan Fendi aku belajar makna berdikari,daripada Yazid aku jadikan contoh bagaimana mencari duit sendiri.Hakikatnya memang sukar mulanya hidup tak bergantung pada ibu bapa.Even nak cari RM 1000 pun susah sedangkan dulunya sangat mudah ribuan ringgit parents aku bazirkan akibat nafsu...Kini aku tahu ertinya RM 1 itu.


Masanya akan tiba untuk aku berangkat ke bumi hexagon itu...
DELF B2 telah selesai
BTN dh berlalu pergi(mmg best)
dan selepas ini tinggal SBE di SMS Rembau(dekat dengan rumah aku)

Ramadhan semakin dekat,hari raya semakin hampir.Tp agak mengecewakan apabila tarikh pergi adalah pada 2 September(bersamaan 3 hari raya).tak sempat nak beraya bersama keluarga.Terpaksalah aku berkorban demi mengejar cita-cita.Doakanlah yang terbaik agar aku dapat menjalani SBE next week dengan sempurna.

XOXO

Monday, June 20, 2011

My passion

Jalan-jalan di rumah dan ternampak satu pemandangan yang menarik...klak klak klak...bunyi terhasil dari mirror lockup dan...


Burung di atas lampu...

Bunga tengah berkembang...

Sunday, June 12, 2011

Kejadian mistik...ader bran ker?

Ini adalah cerita benar dan bukan rekaan semata2. Saya menulis cerita ini seperti yang diceritakan oleh seorang penghuni bangunan yang dirahsiakan lokasinya.

Cerita bermula apabila mereka bertiga, Zaim, Zarul, dan Zack dipanggil semula ke institut mereka untuk mengambil peperiksaan yang akan diadakan pada hari Ah
ad,(jarang exam buat hari ahad). Disebabkan mereka tinggal berjauhan,pemilihan untuk pulang pada hari sabtu adalah tepat berdasarkan lokasi tempat peperikasaan dan mengambil kira masa untuk sampai ke sana.

Seperti yang dijanjikan,Zack dan Zaim pulang ke tempat penginapan mereka pada hari Sabtu, Malangnya Zarul tidak dapat pulang dengan alasan parents dia busy dan ha
nya akan pulang pada keesokan harinya.Jadi tempat penginapan mereka yang agak besar itupun dihuni oleh Zack dan Zaim jek.

Dipendekkan cerita, setelah malam berlabuh dan mereka selesai makan di sebuah restoran yang berdekatan,Zaim mengambil keputusan untuk tidur dan bangun seawal 5 pagi
untuk mengulangkaji pelajaran sebagai persediaan untuk menghadapi exam petang esok.

Usai menunaikan solat Isya', dia pun tertidur. Zack masih tidak dapat melelapkan mata dan membuat latihan pendengaran sebagai persediaan terakhir sebelum ke medan perjuangan.Dari latihan yang diberikan pensyarah sehinggalah latihan dari internet,semua didengarnya dengan harapan akan beroleh keputusan yang cemerlang.

Tanpa Zack sedari,jam sudah menunjukkan angka 12.00 malam,mata yang mengantuk kian terkatup. Kelembutan tilam dan bantal menaikkan lagi nafsunya untuk tidur di bilik yang dilengkapi dengan sistem pendingin hawa(sejuk beb) itu. Lampu ditutup dan azam dipasang agar dapat bangun seawal yang mungkin untuk melakukan persediaan
mental. Mereka telah berjanji untuk bangun awak bersama. Zaim sudah lama lena di katil sebelah.

Laluan ke bilik mereka...

Bilik mereka....

Jam 2.00 pagi Zack terjaga dari lenanya apabila terdengar bunyi berdes
ir dan bergoncang di luar bilik.Setahunya hanya mereka berdua yang menghuni bangunan besar itu sejak tengahari tadi.Dia memberanikan diri menjenguk ke luar bilik,namun tiada apa2 yang mencurigakan dan bunyi tadi juga telah terhenti,dia meneruskan perjalanan ke ruang tamu,dan ketika ini jugalah ekor matanya sempat menangkap imej putih yang melayang masuk ke dalam bilik yang ditinggalkan tadi.Dalam hatinya berharap agar tiada apa2 yang akan menimpa rakannya yang masih lena di dalam bilik itu.

Dia bergegas masuk ke dalam biliknya kembali.Berderau darahnya apabila benda putih itu berada di atas rakannya.Dengan ilmu yang ada,dia menghalau makluk itu dan lantas mengunci pintu bilik.Sungguh,kelakiannya benar2 tercabar kali ini apabila dia hampir angkat kaki meninggalkan blok itu.

Gangguan mistik tidak berakhir setakat itu, setelah pintu bilik dikunci,dia terdengar pula bunyi sesuatu menyapu karpet di luar menggunakan penyapu lidi.Dia tidak berani untuk menjenguk sekali lagi dan tidak mengendahkan gangguan itu. Akibatnya pintu bilik mereka pula yang diketuk.Ketukan yang mulanya perlahan bertambah kuat sehinggalah waktu pagi. Gangguan hanya tamat pada pukul 5.00 pagi


####################################################################

Keesokannya mereka pergi mengambil peperiksaan tanpa menceritakan peristiwa itu kepada sesiapa. Setelah pulang dari exam barulah kedua mereka berani buka mulut dan menceritakan apa yang berlaku. Disebabkan itu, Zaim mengambil keputusan untuk pulang awal dengan alasan mudah untuk menyaksikan AF(Konsert Aznil).Zack juga yang awalnya ingin pulang pada hari isnin,mengambil keputusan drastik untuk pulang pada malam itu juga. Namun hakikatnya masih banyak lagi rahsia yang disimpan Zack kerana dikhuatiri rakannya Zarul,dan Zaim tidak berani untuk melangkah ke situ semula. Tambahan pula,semasa mahu pulang malam itu,dia ternampak tuala kecil Zaim masih tertinggal di ampaian.

P/S= nama watak dan lokasi dipalsukan untuk menjaga kepentingan pihak tertentu.Makhluk ghaib memang wujud di alam ini,terpulang kepada kita untuk mempercayainya,mereka juga suka menetap di dalam bilik ader air cond dan dapur yg ader microwave dan peti sejuk...heeeeeeee..

Saturday, June 4, 2011

Hobi membuang bayi


Hari ni lepas study sket, aku turun jap usha paper kat ruang tamu. Sekali lagi berita pesal kes buang bayi terpampang di dada akhbar.Sebenarnya aku nak baca bab sukan jek especially bola la.last2 terpaku gak aku kat tajuk2 hangat yang menceritakan perbuatan bangsat remaja kita.

Untuk hari ni, aku pun dh tak bley nak ingat ni kes keberapa dalam tahun ni sebab dh terlampau banyak perbuatan laknat ni berlaku.Bayi dalam tandas la,tepi tong sampah,bayi kene campak dari level5 n banyak lagi kisah sensasi tentang pembunuhan bayi yang tak berdosa ni.

Kekadang aku terpikir gak salah siapa di sebalik malapetaka yang membadai ahklak pemangkin negara ni.Salah parents kah,salah gurukah,salah sistem pendidikan kah,ataupun memang salah golongan bajingan ini?Pelik-pelik,mase seks luar nikah,sume terasa nikmatnya,bile dh bunting, si jantan jongos lari, merasalah ko sendiri azabnya.Nak ngadu kat parents malu,nak report polis,bukannya kes rogol pun...Last2 amik keputusan bangang dengan membunuh bayi,teruk punye orang.

Hopefully takdelah sedara mare aku yang melakukan perbuatan keji dan hina ni.Memang memalukan.

*MAJORITI PEMBUANG ANAK IALAH MELAYU MUSLIM..

*HOPEFULLY TAK DAPAT PELAJAR YANG BERPERANGAI SEPERTI BINATANG INI.

P/S= at least sekolah harapan di melaka berjaya mengurangkan kadar pembuangan bayi,apa pula sumbangan anda?

Thursday, May 26, 2011

Saturday, May 21, 2011

HDR( High definition range)

~Balik kampung
~Ambik kamera
~TEST HDR skills





Wednesday, May 18, 2011

Terima kasih cikgu!


Walaupun hari guru dah berlalu,tp rasanya masih belum terlambat untuk mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru2 yg pernah mengajarku...


TERIMALAH UCAPAN IKHLAS DARIPADA SEORANG BAKAL GURU KEPADA SEMUA GURU2NYA YANG BERADA DI:

1)Tadika Kemas, Batu Pahat,Johor
2)Sek.Keb Peserai,Batu Pahat
3)Sek.Agama Batu Pahat
4)Sek.Keb Pulau Sebang, Tampin
5)Sek.Agama Pulau Sebang
6)Sek.Keb Ayer Limau
7)Sek. Agama Air Limau
8)Sek.men sains Muzaffar Syah
9)Matrikulasi Melaka
7)IPBA
10)Guru2 sastera dan sejarah saya
11)Guru2 silat di Melaka dan IPBA
12)IBU BAPA SAYA(Guru pertama)

Berserta dengan itu juga,kepada guru2@ rakan seperjuangan saya,mari
imbau kembali ikrar kita kepada rakyat malaysia agar kita tak terlupa niat kita sebagai pendidik bangsa.


Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

TEMA HARI GURU 2011=

Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara

Saturday, May 14, 2011

Saturday Outing


~Tengok Movie priest
~Makan,makan,makan,dan makan
~main bowling kat cosmic bowling ~shopping,shopping,and shopping ~makan roti boy... ~balik

[Terima kasih sebab belanja saya]