Friday, August 27, 2010

saTAN chronicles..

A lot of appreciations 2 all those that were involved in sahur story
Pliz tell u lecturer dat we done this 2 u..
we're mechants...Am i right~?hahaha
I'm glad to present u a great poem.
Entitle ~>sATAN chronicles...



SyaiTAN tunggal itu mengamuk kembali,
Menuntut haknya di sinki milik kami,
Chopsticknya kekal di atas kuali,
Pinggannya masih berbaki,
Ditinggalkan tanpa detergen yang dibeli.

Mulutnya lancang berbicara,
AIMULLAH dan SAYED mangsa teraniaya,
SyaiTAN tenang persis puaka rimba,.
Lecturer pula dicucuk telinga,
Menurut kata tanpa bertanya,
Helah si syaiTAN terbukti berjaya.

HELMY FENDI tampil membela,
ZULKIFLI pula pejuang bangsa,
Menuntut kesucian agama,
Memadamkan fitnah yang rakus dijaja.
Kami juga terlibat bersama,
Dakwaan perkauman dibuka,
Malam itu segalanya bermula.

Pagi ini dia bangkit berdiri.
Menghampiri kami,
Atas satu undangan yang tak sudi,
Tingkah laku AFIQ menjadi bukti,
Sindiran tanpa simpati,
Memadamkan ego yang telah lama tersembunyi,
Kerna syaiTAN dibuat daripada api.


p/s~>sajak ini mengandungi beberapa elemen yg sangat penting bagi menjiwainya.
perkataan yg dibirukan adalah untuk memberi klu siapakah pelaku.
yg dihijaukan pula perkataan yg hanya mampu ditafsir oleh yg terlibat,dan warna merah pula ialah nama beberapa individu yg telah berjaya menegakkan perkara yg Haq.

Monday, August 23, 2010

Great sahur ever after



At last,aku brjaya menghasilkannya.Alhamdulillah~!
Walaupun x sesedap mne,aku telah berjaya...
Bukan tak biasa aku masak nasi goreng.
tp ini first time aku masak tuk orang ramai.

Nasi yg aku masak first td mmg sdap(menurut saksi)
yg second td tak sdap sangat pesal rushing nak siap.
By the way,mangkuk nasi dh kosong(dihabiskan)..hahah
Lepas ni aku nak challenge chef Afiq dan chef Zuel
Bersedialah menyambut cabaranku...

Sunday, August 22, 2010

Facebook(hell or heaven)

Another great video to watch..
make a change rather than watching unrepentantly~
may Allah bless u....
Ramadhan is our turning point~>
video

Saturday, August 21, 2010

Hopeless


What is the meaning of hopeless?ntahlah,aku pun tak tau
tp aku memang sedikit hopeless lah skunk ni setelah mengetahui satu kebenaran yg mendukacitakan.it's beyond my expectation.Setelah post mortem dijalankan aku yakin bahawa bnde ni berpunca daripada beberapa sebab~

~Jarak yg jauh walaupun masih dlm m'sia
~usia(bnde nie aku tak pasti)
~tak berterus terang
~penakut
~masa yg singkat
~actually banyak lah lagi,tp aku dh lpe

so.skunk terpaksalah aku menerima kenyataan sambil menggigit jari pada wak2 malam(coz skunk ramadhan,nnty batal puasa)..hehehe...entahlah~!

P/s~>smoga ramadhan ini menghapuskan segalanya,biar luput segala memori 2 dari pale otak aku.JOm sahur,terawih,n tadarus..Segala yg berlaku ade hikmahnya.

Thursday, August 12, 2010

petit tazkirah



-->
Dalam meniti bulan yg penuh dengan barakah dan kebaikan ini,adakah kita benar2 bersedia menghadapinya atau sekadar tutup mata dan membiarkannya berlalu tanpa berusaha untuk menghargainya.Dalam bulan Ramadhan ,ada 3 fasa (seperti ustaz aku pernah ajar dlu,kalau x silap ar)
Fasa pertama(1-10)
Fasa yg terdapat di dlmnya sejuta keberkatan(barakah).Pada masa inilah kita harus merebut peluang untuk beramal ibadah.
Fasa kedua(10-20)
Fasa di mana allah memberikan keampunannya(maghfirah) di mana pintu taubat dan syurga dibuka seluas-luasnya dan pintu neraka ditutup serapat-rapatnya.
Fasa ke 3(20-30)
Pada fasa ini, Allah memberikan pelepasan dari api neraka dan azab yg sengsara kepada seluruh umat yg beramal dan memohon keampunannya.
So bersama-samalah merebut kesempatan ini…in conjunction of bulan Ramadhan,aku nak bg petit tazkirah untuk renungan bersama.Bersolatlah tarawwih di surau dan kurangkan amalan maksiat.
Insyaallah.

Saturday, August 7, 2010

Lost~


Ia umpama permata yg hilang.Kalau dlu aku mencari2,kini aku masih x mengerti.Ke mana lak hilangnya roh islamiahku,sukma ketaqwaan n sahsiah yg terpuji...
adakah aku masih berdiri di jalan yg benar~?satu keraguan aku rasakan.MUngkin juga kerana sudah lama aku tak mendalami ilmu agama n kerohanian.(sbb mmg takder dlm silibus kteorg) ataupun aku sendiri yg berubah mengikut peredaran masa.Anak sungai pun berubah,ini pula hati org,lalala(tetiba teringatkan lagu anak punai).hahahah

Perubahan yg bagaimana?c'est difficile a decrire.kekadang jiwa aku mengikut lembut segala peraturan,fitrah,n norma kehidupan,but at the same time,aku memberontak kuat dengan apa yg dilakukan,mungkin disebabkan perasaan ego yg tinggi dlm hati ini,entahlah.Antara perubahan tersebut adalah~:

Zikrullah ~>maki hamun(kecek huduh)
Trajet a surau~>journey to somewhere else yg x berfaedah.
Alunan bacaan tilawah~>karaoke yg brokenheart
Bangun awal qiamulail~>subuh gajah@subuh naga(agak exagerate disitu)
Pakaian yg menutup aurat~>short singkat
n actually banyak lagi.....

Semoga Ramadhan yg bakal menjelma menjadi satu turning point dlm idup ini..
Lagipun takder ape lagi yg perlu dicari.
Aku ada Allah,rasul,ibubapa,adik beradik,H,kengkawan.n etc
Rasanya tinggal laptop je kot blum beli walaupun sebenarnya aku lebih dari mampu(saje nak tggu parents sponsor).hahah
Sama2 lah kita berubah,boleh insyaallah>>>>adios>>>>>>

Monday, August 2, 2010

My new masterpiece..


Acap-acap di tepi laut,
Buaya ganas melintang kuala;
Sebelum ajal berpantang maut,
Takkan Melayu hilang di dunia.
Anak Cina bermain gasing,
Mari bermain di kota raja;
Bangsa Melayu tidak terpusing,
Kerana setia kepada negara.
Tanah Melaka tanah pusaka,
Tempat lahir panglima negara;
Wahai pemudi juga pemuda,
Bangunlah kamu mempertahankan negara.
Tanah Melaka tanah purba,
Tempat berbagai aneka sejarah;
Kalau kata sudah dikota,
Pantang Melayu menyerah kalah.

Sunday, August 1, 2010

I really miss U


Ia hampir tiba,bersediakah kita untuk menyambutnya~?
~ramadhan bulan berjimat cermat(hopefully)
~Dijanjikan pahala berganda
~dapat g solat terawih ngan sek aku
~every weeks bley kelik
~bersahur n berbuka bersama
~shopping baju tuk raya
~bertadarus di al-ghazali
~nyanyi lagu raya(menghitung raya tiba)
p/s~>aku mmg windu saat i2 biarlah masa yg menentukan.