Sunday, July 8, 2012

Kebetulan tak pernah wujud




Mengapa asyik-asyik aku je yang kena?
Semua orang dah takder ke dalam dunia ni
Haisyhh,mentang-mentanglah aku diam jek,senang-senang jek dorang nganjing aku


(anonymous 2012)

Terbaca status ni di twitter dan tatkala ni jugak aku terkenang kembali yang aku dulu pun pernah merungut seakan-akan begini lantaran terpaksa menguruskan fail-fail, cukai, borang kemasukan universiti,dan pelbagai lagi perkara yang berkaitan dengan kelas aku lantaran tanggungjawab sebagai ketua kelas semasa cuti summer,ketika rakan-rakan yang lain bergembira bersama keluarga.

Teringat juga  aku dipertanggungjawabkan untuk menjaga kucing, yang mengundang masalah ketika aku mahu menghabiskan baki cuti summer di Barcelona. Nasib baik lah ada rakan kelas aku yang faham dan tolong jagakan ketika ketiadaan aku.Perbezaannya aku tidaklah terlalu noob sampai nak post kan ketidakpuasan hati dan biarkan semua orang tahu tentang perkara2 sensitif sebegini.

Namun semuanya berubah dan perasaan redha merangkak masuk ke dalam hati step by step setelah mendapat isi kupasan al-muntalaq 1-5,makna di sebalik konsep itsar dan tarbiyyah yang berkesan dari seorang bro yang terlalu sempoi pengucapan awamnya.Bulatan gembira ini mengajar aku hikmah kejadian yang berlaku dalam hidup kita dan balasan bagi yang menerima dengan hati yang redha.
Itsar secara kasarnya menjelaskan sifat yang sanggup mengorbankan diri sendiri demi kesenangan orang lain dan termasuk dalam salah satu sifat mahmudah yang membantu kepada keampuhan Kerajaan Islam zaman dahulukala.Untuk keterangan lanjut tentang cerita Itsar dan konsep yang menyeluruh, boleh lawat Blog Bintang Siarah.

Kadang-kadang kita terasa Allah telah membebankan kita dengan tanggungjawab-tanggungjawab yang mengganggu aturan hidup kita,namun kita terlupa bahawa Allah bukan mahu menguji kita kerana sifat Allah itu maha mengetahui,tapi dia ingin menunjukkan kepada dunia tentang keupayaan dan kapasiti kita dalam menghadapi sutuasi sukar dan menaikkan nilai diri kita di mata manusia.

2 comments:

Bintang Siarah said...

itsar la :)

Rizal Sadiman said...

dan Allah takkan menguji umatNya dgn sesuatu yg mereka tdk boleh hadapi :)