Thursday, April 14, 2016

Awek Usrah, Zaujah Jahiliah [ Cerpen ]

Dengan gaji sebanyak ini, aku faham sebenarnya mengapa dia menolak peminangan itu tempoh hari.
Aku tak pernah salahkan dia. Dengan gaji sekecil ini dan tinggal di Kuala Lumpur sekarang sememangnya seakan mustahil untuk membina sebuah keluarga.

Lagi-lagi bila Najib menghadiahkan kenaikan harga minyak ditambah lagi dengan beban GST. Memang orang muda macam aku akan memikirkan alternatif lain dari berkahwin. Lagi murah, takde langsung komitmen dan responsibility, but i realised itu satu dosa besar yang menjebakkan diri ke neraka.

Cincin itu aku tenung, terbayang-bayang wajah ibu dan saudara-saudaranya yang bersungguh-sungguh mahu mengikuti rombongan meminang itu. Last-last mereka terpaksa pulang dengan wajah kehampaan. Tapi aku tau ada di antara mereka yang gembira. Sebabnya dia mahu aku kahwin dengan anaknya sejak dulu lagi tapi aku menolak mentah-mentah atas alasan ingin mengembangkan keluarga kami yang sedia kecil ini.

Ehh jap. Mungkin aku terlepas pandang.
Sekarang ni tahun 2015.

Kita hidup dalam era kemodenan. Melayu urban, melayu kontemporari.

Relevan lagikah budaya merisik dan meminang ini ? 

Risik dan pinang ni zaman atuk nenek aku dulu. Sekarang ni bercinta, bercanda, dan kadangkala terlepas berzina barulah hendak berkahwin.
Semua orang tidak kisah.

Parents juga tidak kisah apabila membenarkan anak perempuan mereka disorong ke sana ke sini oleh jantan yang mereka masih tak kenal.
Parents si jantan juga seakan merestui apabila anaknya mengangkut ke hulu ke hilir anak gadis itu biarpun ke kamar di banglo miliknya.
Bagi mereka pihak lelaki takkan luak, takkan terjejas apabila berlaku apa-apa kepada gadis tersebut.

Jika perutnya bunting, dia yang akan malu,
Jika dia membunuh diri akibat malu dengan perbuatan itu, pihak berkuasalah yang perlu bertindak dahulu.
Mereka takkan mahu campur tangan. Lontar batu sembunyi tangan.

Inilah golongan Syaitan yang sepatutnya dihapuskan.
Cuba bayangkan yang mengandung tidak berbapa itu anak kau. Yang bunuh diri tu kakak ko dan yang ternoda berkali-kali itu ibu ko. Pasti ko malu dan ingin membalas dendam kan?


Aku malas nak jawab. Ko fikir sendiri.

bersambung . . .

No comments: