Friday, January 1, 2016

Tak cukup perhatian


Minggu-minggu last persekolahan, semua guru sibuk untuk tanda kertas dan key in marks dalam ISIS dan kertas ujian yang ada bahagian esei memang makan masa yang agak lama untuk habiskan. Contoh, BM, sejarah, Bio, Chemistry, dan Physics.

Aku mengajar sejarah dan BM. So faham-faham jelah. Meja memang berselerak. Pagi tu aku tak masuk kelas sebabnya nak habiskan tanda semua kertas. Lagipun budak-budak ni dah pulangkan buku teks, jadi memang tak boleh nak buat revision. Lagipun kalau aku ajar, mungkin mereka dah malas nak ambil pusing. Minggu last kan.

Lepas penat tanda kertas-kertas sesei semua tuh, petang tu aku flat. Tak sempat turun padang pun. Tambah-tambah lagi bilik ada aircond. Memang masyuk lah.

Malam tu aku turun musolla lepas maghrib untuk sesi tazkirah bersama pelajar. Lepas tazkirah, aku keluar dari musolla. OTW keluar, sorang pelajar approach aku. Budak yang aku ajar. Nakal la juga budak nih.
Apalah budak ni nak dari aku. Mesti nak cari masalah ni.

-Cikgu, mengapa cikgu dah lama tak masuk kelas ?
-Eh baru 2 hari saya tak masuk, habiskan tanda kertas awaklah.
-Oh, ingatkan cikgu dah tak nak ajar kiktaorang.
- eh takdelah sampai macam tuh

Dalam hati aku nak je cakap. Memang malas masuk kelas korang pun, sebab korang degil.
Kadang-kadang murid yang nakal nilah yang perlukan perhatian.
Budak-budak, memang perlukan perhatian.

*Untuk kertas sejarah akhir tahun, ada yang dapat A, B, dan C. As conclusion, soalan kali ni memang ikut Taxonomie Bloom lah.
No comments: