Wednesday, April 10, 2013

Terfaktab juga akhirnyaFuhhhh,tiba-tiba mereka terasa perut masing-masing mula mengeluarkan asid.Krek krek krek.

Sudah tengahari rupanya.Patutlah lapar tahap dewa ! Hampir 3 jam mereka menyaksikan kecantikan Kota Lama itu. Kecil,cantik,dan menggoda. Subhanallah!

“Korang tak lapar ke?” Aman yang dari tadi sibuk memerhatikan gelagat penduduk Itali mula bersuara. Bila lapar,dia berhenti menyanyi, selepas kenyang nyanyiannya bergema  lagi.Terkejut marga bumi.

 ‘’Apa kata kita makan Pizza?,Aku pun lapar gak ni”. Azim menyambut soalan itu sambil memegang perutnya. Kat sini memang payah nak cari makanan halal,kalau ade pun ikan.Tak banyak pilihan.
Akram menganggukkan kepala tanda setuju.Laparnya tahap tertinggi  sampai tak mampu bersuara.Diam tanda setuju.Kalau bab makanan dia tak berkira.Balun apa sahaja di depan mata ! Asalkan halal,apa salahnya?

Di depan mereka ada sebuah kedai kebab,tampak usang,tiada pelanggan. 2 kilometer di hadapan ada sebuah kedai pizza.Eksklusif.Tentunya mahal.

Kalau setakat makan kebab,baik tak yah datang sini.Kat tempat kita bersepah. Mereka mula berkira-kira
Tapi kalau makan kat Pizza nun,jauh lak,mahal ,nanti tak banyak boleh beli souvenir. Percaturan kedua.

Nafsu mengatasi segala-galanya.Kaki dihalakan ke Kedai yang terpampang tanda Halal itu.Ringkas dekorasinya,gaya lama.Semoga mereka dapat menolong saudara seagama walaupun berlainan bangsa,walaupun kebab bukanlah makanan istimewa.

Di dalam kedai,mereka disambut hambar sejak awal.Tiada salam persaudaraan seagama,tiada layanan kepada pelanggan selayaknya. Damn! Tandas pun tak boleh guna. Not  for outsiders katanya. Memang sakai kedai ni,tapi sebab seagama,gagahkan jua.

Azim tempah 2 pizza. Aman duduk di bangku bersebelahan tong sampah. Ada 2 tong sampah.Akram melihat telefon,kalau-kalau ade mesej atau noti dari FB.Sambil makan pizza, Azim,Akram dan Aman menahan amarah.Patutlah kedai ni takde orang.Perangai macam orang tak bertamadun.
Jap,tak abis lagi,then pekerja dia charge lebih budak bertiga ni. Dia tahu dorang ni ade mengumpat pesal dia. Puas hati dia.Dapat duit.Dapat majukan negara.Dapat majukan bangsa ke kasta yang seterusnya.

***************************************************************************

“Jom kita bantai spaggheti plak,lapar lagi ni”. Tercetus gabungan 3 suara.
Idea ini dikongsi bersama. Dorang pergi ke kedai Spaggheti plak.Kali ni layanan memang istimewa walaupun mereka bukan saudara seagama.Tapi benua tetap sama lah.Muka Akram dan Azim pun ada iras-iras pekerja restauran tu. Sebenua katakan.

Restauran ni siap ade wifi lagi,layanan memang first class. Tak heranlah kalau suatu hari nanti bangsa ini menjajah Eropah,bahkan seantero dunia,jikalau kualiti ini terus ada pada mereka.
Sungguh pada perjalanan kali ini,mereka blaja banyak perkara.Cara berniaga,tahap pemikiran setiap bangsa dan mengapa kedai usang itu tiada pelanggan.Mengapa tidak kalau layanan sekeras raja kepada hamba, adab seperti mereka golongan yang tertinggal dari peradaban dunia.Belum masuk logo halal tapi jual pizza pork. Alahai, patutlah mereka cuma menjadi pelarian yang membanjiri setiap inci dunia. Untung sekarang,karam kemudiannya dengan ego,bongkak, dan warna kulitnya.

*** Kalau selalu tulis dengan ayat standard,kadang2 bosan gak.Sesekali ayat santai sangat diperlukan :)

2 comments:

Naza1604 said...

Kenangan sungguh Athir.. Xpe tetap anonymous dengan nama samaran!!

Anonymous said...

Thankѕ fоr fіnally talkіng about > "Terfaktab juga akhirnya" < Loved it!

My website ... what iѕ hcg