Tuesday, January 8, 2013

Melancong ke South of France

Salam alaykoum...
Cuti hari tu sempat jugak aku berjalan ke negeri2 selatan di France disebabkan Malaysian Students Reunion 2012 (event ni memang ada every year).
Asalnya rasa malas nak gerak pergi sana sebab jauh dari rumah aku,tapi sebab aku pun x duduk lama kat France,so why not tak manfaatkan cuti yang ada. Ini kali pertama aku jejak kaki kat south France.Memang berbeza  kalau nak compare ngan tempat yang aku blaja now.

Sempat bergambar dengan Alim, junior MOZAC dulu

Jauh perjalanan,luas pengalaman
Banyak benda yang aku dapat sepanjang perjalanan aku.Antaranya adalah accent atau slang yang dimiliki oleh penduduk setempat di selatan France.Memang berbeza kalau nak compare dengan kami yang duduk north ni,kadang-kadang memang susah nak paham,tapi dalam perbezaan  itu,aku try gak cari persamaan dan alhamdulillah tak sampai 4 hari memang sure boleh paham nyer. (Kalau kat Malaysia,kita boleh compare slang  utara dengan slang pantai timur)

Penduduk south yang sudi menumpangkan rumah.Thanx!
Talam kenikmatan
Pernah makan sama2 dalam dulang/talam?
Maybe ade certain yang jijik dan pertikaikan mengapa perlu makan dalam talam (tangan kotor lah,nanti x cukup lah,etc.)walhal amalan ini sunnah nabi.
Antara adab2 yang perlu ada semasa makan dalam talam adalah perlunya peranan seorang ketua yang akan membaca doa sebelum makan dan mengagihkan sama rata makanan agar semua dapat berkongsi keriangan.Selain itu niat masing2 juga mestilah jelas dan ikhlas. A mengharapkan B akan kenyang dan B akan mengharapkan C akan kenyang apabila mereka duduk sedulang.
Insyaallah yang sikit akan cukup dan yang banyak x kan membazir.

Selera lagi bertambah bila makan reramai
Rasa syukur dalam kehidupan
Aku rasa orang lain beruntung sebab mereka ada apa yang aku xde,tapi aku x sedar apa yang aku ada dan mereka xde. Sebagai contoh,aku rasa best sebab shopping dan harga makanan kat south lagi murah dari north,tapi aku terlupa aku ada angin salju yang bertiup dan kepingan2 salji yang memenuhi segenap inci berbanding dengan mereka yang susah untuk merasai kesejukan bahkan berjalan dalam kepanasan.

Penunjuk jalan masa aku pergi Monaco.Merci!

Circle of friend dan wawasan yang mematangkan
Aku jumpa ramai kawan masa kat sini dan aku paling banyak berborak dengan pelajar2 yang lebih berusia dari aku,bahkan ada di antara mereka yang dah berumahtangga dan mempunyai anak2. Jarak umur dan latar fikir yang berbeza menghasilkan perbincangan yang bermakna.Dorang siap bagi tips2 penting tentang kehidupan.Kadang2 berbincang dengan orang yang berilmu lebih baik dari mengkaji 10 buah buku.

Aku nak ucapkan terima kasih kepada semua yang telah membantu dalam sesi kembara ini.Semoga dapat berjumpa lagi Insyaallah.







10 comments:

Anonymous said...

Hello, finasteride cost - finasteride no prescription http://www.bigdocpoker.com/#order-finasteride-online

Anonymous said...

Hello, purchase lipitor - buy generic lipitor online http://www.costoflipitoronline.net/#buy-generic-lipitor-online

Anonymous said...

Medications For Icp topamax for sale - topamax price http://www.topamaxbetterprice.com/

Anonymous said...

t, vardenafil for sale - levitra without rx http://www.levitrapillsforsale.net/#levitra-without-rx , [url=http://www.levitrapillsforsale.net/#generic-levitra-20mg ]generic levitra 20mg [/url]

Anonymous said...

tfv generic plavix cost - purchase plavix http://www.plavixbuynow.net/#cheap-plavix, [url=http://www.plavixbuynow.net/#cheap-plavix]buy plavix online no prescription [/url]

Anonymous said...

rvb clomid no prescription - buy clomid no prescription http://www.clomidonlinesales.net/#buy-clomid-no-prescription , [url=http://www.clomidonlinesales.net/#buy-clomiphene ]buy clomiphene [/url]

Anonymous said...

2013 wellbutrin online - zyban smoking http://www.wellbutrinforsaleonline.net/#wellbutrin-online, [url=http://www.wellbutrinforsaleonline.net/#buy-bupropion]order zyban[/url]

Anonymous said...

6, [url=http://www.cheapzoloftrx.net/] Generic Zoloft [/url] - Zoloft For Sale - cheap sertraline http://www.cheapzoloftrx.net/ .

Anonymous said...

14, [url=http://www.campvance.com/] Cheap Sumatriptan[/url] - Imitrex Without Prescription - imitrex online http://www.campvance.com/ .

Anonymous said...


http://bit.ly/11E6sdj You need to be realistic and face the fact that you can't control all the things in your life and some situations are bound to happen.
You could always choose a strategy that is fundamental but ample today, after which include coverage as the financial scenario enhances.