Wednesday, December 8, 2010

I LOve it


Setelah 5 kurun bertapa di rumah, akhirnya minat ku telah terdorong kepada bidang photography (bukan pornography k)
Semuanya bermula setelah aku membelek –belek beberapa buah kamera SLR (single lens reflex) milik ayahku. Dari saat itu, aku mula mengenali apakah yang dimaksudkan dengan shutter speed n focal length.

Walaupun nampak simple,namun benda alah ni sangat penting bagi menghasilkan gambar yang mempunyai nilai estetika tersendiri,(bukan main tangkap je)

Lantaran minat dan disokong dengan kemahiran sedia ada,aku melanjutkan pengajian mengenai composition,attachment,micro picture (close-up),dan pelbagai lagi skill yang memerlukan ketelitian seperti teknik panning dan bounced flash.Ternyata,untuk menghasilkan sekeping gambar yang mengandungi perasaan,nilai karya,dan daya kreatif bukan sesuatu yang mudah.Jom kita berphotography!!!

Namun hobi photography ini memerlukan modal yang tinggi..apa yg korunk perlukan
At least..
~sebuah kamera SLR yang rata-ratanya berharga 2 ribu ke atas.
~Attachment(zoom lens,flash,hood,cover,dan pelbagai lagi bergantung kepada keperluan.
~tripod

Attachment sebenarnya bergantung kepada keperluan dan kemampuan…
Lebih baik lagi jika anda mempunyai buku panduan SLR(digital version)

Kepada sesiapa yang berminat,adalah amat digalakkan kerna hobi ini kadangkala bley menghasilkan duit (dengan membuat studio dan pakej perkahwinan) .INsyaallah dalam masa terdekat saya akan (bahasa skema) berusaha untuk mendapatkan sebuah lagi kamera SLR yang lebih baik seperti D90 yang mempunyai banyak kelebihan.

WISH ME LUCK~!

No comments: