Saturday, November 13, 2010

Tragedi 12 November


Jam di belakang kelas menunjukkan angka 9.15 pagi.Aku membelek-belek kertas yang diberi G sebentar tadi,berusaha untuk mencari jawapan secepat mungkin.Soalan yang berkisar tentang format surat formal dan tidak formal.Latihan pengukuhan sangat baik bagi memastikan ilmu yang diperoleh sekian lama boleh terus digunakan sehingga bila-bila.
Suasana kelas tidak seperti biasa.Rata-rata pelajar menunjukkan sikap dingin terhadap pensyarah.Mungkin atas faktor hari Jumaat yang akan dituruti dengan cuti hujung minggu yang menjanjikan keseronokan.Malah ada segelintir pelajar yang telah merancang rapi aktiviti bagi memenuhi cuti persekolahan pada hujung tahun ini,ada juga yang masih berkira-kira tentang aktiviti keluarga yang akan dilakukan mengikut kelaziman.Kebosanan di bilik darjah saban hari juga menjadi penyumbang utama kepada sikap pasif ini.
Sedang dalam dilema untuk merungkai soalan yang terakhir, kami dikejutkan dengan ketukan di luar bilik darjah.Naluri pendekarku dapat merasakan akan berlakunya perkara yang tidak diingini pada pagi ini.Wajah G juga mempamerkan kerisauan.Siapakah yang berada di luar itu?Bertubi-tubi soalan menerjah masuk ke dalam kotak fikirannya.Pada aku,satu perkara yang negatif akan berlaku di sini.Di dalam kelas ini.Di dalam bilik 303!
“Good morning and bonjour”,sapa pensyarah itu (u know who)dengan penuh bertenaga.Riak wajahnya menunjukkan dia menyembunyikan sesuatu daripada kami.Seulas seyuman diukir di bibirnya bagi mengelakkan sebarang tuduhan liar dan negative kami mencacatkan kesempurnannya.Namun,dari penglihatan batinku,aku dapat mengandaikan dia sebenarnya menahan amarahnya daripada terus membara.Wajahnya Nampak merah padam akibat menanggung api kemarahan yang bernanar itu.
#####################################################################################
Kami terperanjat beruk.Bagaimanaka berita ini boleh sampai ke pengetahuannnya sedangkan selama ini,aktiviti ini telah dirancang sejak sekian lama dan dijamin tidak akan dapat dikesan oleh mana-mana pihak..
Pagi itu,satu lembaran baru telah dibuka,menyingkap satu catatan masa dan peristiwa yang telah melukakan banyak jiwa!
Isu « isolation » dan « discrimination »dimainkan bagi mencari kesalahan yang tak pernah wujud
Why are u people like to discriminate peoples?soalan beliau menggegar seluruh jagat raya.
“Act.i don’t noticed any isolation in this class”L cuba menegakkan pendiriannya.
‘This is our tradition’
‘We did invite them, what?’
Kehangatan pagi itu dibakar lagi dengan jawapan dari M. dan E. yang ternyata tidak berpuas hati dengan tuduhan tanpa periksa itu.
Malangnya bagi seorang pensyarah yang mempunyai gelaran doktor falsafah,dia tidak mudah mengalah.
Lipatan sejarah mula dilayarkan semula.Satu persatu sejarah yang berlaku diceritakan kembali.Peperangan agama antara katoliks dan protestan di England,perpecahan puak sunnah dan syiah di Negara Asia Barat,tragedi yang pernah menimpa promo 2,semuanya telah diperincikan.
“Sebagai seorang rakyat Malaysia yang mempuntai warna kulit yang sama,bangsa yang sama,bahasa yang sama,agama yang sama kita seharusnya tak mendiskriminasi manusia yang lain”.Gayanya persis seorang ustazah yang pernah mengajarku,bezanya kali ini,ustazah ini tidak pandai menjaga auratnya,ataupun mungkin dia terlupa untuk mengenakan tutup kepalanya.’
Lebih mendukacitakan apabila novel ‘Killing The Mocking bird turut terbabit sama.Falsafah pendidikan Negara yang menggariskan 16 prinsip murni juga ditambah sebagai penambah perisa kepada penceritaannya..Akhirnya,dia keluar juga selepas lelah memberi kuliahnya,Nampaknya dia benar-benar penat sehinggakan tidak tercapai lidahnya memanggil nama L..Akibatnya ,diberi namaYankee sebagai ganti.Semasa dia melangkah pergi,jam menunjukkan baru pukul 10.00 pagi.Berakhirnya 30 minit yang mendukacitakan.
#####################################################################################
Pengakuan eksklusif yang dituturkan S ipada petang itu hakikatnya telah merobek hati seseorang insan di dalam kelas,terutamanya A.
Sesi soal jawab yang dikendalikan oleh L itu benar-benar digunakan oleh S sebagai satu kesempatan untuk meluahkan apa yang terpendam dalam dirinya sejak sekian lama.
Kedukaan A ditambah lagi apabila N turut serta dalam konspirasi menjatuhkan dirinya yang dianggap showing off itu.
Dia juga turut dituduh melibatkan nama S dalam kesalahan yang telah dilakukan,lebih suka bekerja sendiri,dan mempunyai ego yang tinggi.
Walaupun A telah mencuba sedaya upaya untu menegakkan haknya ,serangan tajam dan asakan ganas dari S melaui tikaman lidahnya benar-benar membuatkan A tersentak.Walaupum tidak jelas kelihatan pada luarannya,namun hakikatnya aku dapat mrasakan perasaan yang sedang bergolak dalam jiwa kecilnya.
Sungguh,kata-kata dan kenyataan itu sangat mengguris hati dan perasaan setiap makhluk yang bergelar insan.Sememangnta tidak dapat dinafikan.
Apa yang penting,aku yakin bahawa perkara ini akan membawa impak yang lebih besar di kemudian hari jika tidak ditangani dengan segera.
Pergaduhan saudara ini akhirnya akan berlanjutan di sana dan mungkin bersambung selepas pulang ke sini dan berkekalan sehingga ke akhir hayat.Adalah lebih baik jika masalah ini dapat diatasi dengan segera dengan cara yang terbaik dan paling berhemah.
Tanpa berselindung,aku masih tersentuh dengan insiden ini.Dalam memikirkan masalah ini,mata ini terasa mengantuk,seraya dengan itu juga,punat off ditekan dan skrin Asus digelapkan.Kokok ayam yang bersahutan dan rona-rona merah yang kelihatan di ufuk barat menandakan subuh akan menjelma.Aku meraih segala kekuatan untuk mengambil wuduk dan beribadah kepada-NYA.
Catatan Berakhir,4.12 pagi||12 November 2010||101 D
.

No comments: